3 + 1 meglepő dolog, ami hullámpapír lemezből is elkészülhet

Több mint másfél évszázada használunk hullámpapírlemezt, elsősorban különböző tárgyak környezetbarát és strapabíró csomagolásaként. Azonban – az emberi leleményességnek és kreativitásnak hála – az elmúlt időkben olyan „találmányok” láttak napvilágot, melyekről valószínűleg nem gondolnád, hogy HPL-ből is elkészülhetnek.

Álmaid otthona hullámpapír lemezből?!

Az építési anyagokat gyártó vállalat, a Bat’Ipac a hullámkarton szigetelő céggel, a DS Smithszel karöltve közös munkába fogott: több mint két tucat környezetbarát kartonházat húztak fel Franciaországban. Egy másik projekt, a Wikkelhouse névre keresztelt mobil karton házkonstrukció ötlete amszterdami tervezők fejéből pattant ki. A lakótér alig egy nap alatt összerakható, 24 réteg HPL-ből és némi faanyagból készül, minimális várható élettartama 50 év. Ezeket az építményeket természetesen nem úgy kell elképzelni, mintha egy szimpla papírdobozban lakna az ember. Speciális kartonok, többszörös rétegezéssel, melyeket a stabilitás és az időjárás-állóság érdekében számos kezelési eljárásnak vetnek alá, és általában más anyagokkal is kombinálnak.

Strapa-Pack dobozdiszkó

Svraka-Gévai Juli, a gondolt egyet, és 2017-ben, a Rádió 1 megbízásából felkért minket, hogy alkossuk meg Európa legkisebb mobil diszkóját. Először csupán két darab hűtős dobozt szeretett volna tőlünk beszerezni, de arra jutottunk, hogy inkább profi módon elkészítjük ezt a nem mindennapi mobil-diszkót. A körülbelül 5 férőhelyes DJ boxot kívül-belül Rádió 1-es logóval díszítettük. Diszkó fények, egy DJ pultként funkcionáló laptop és egy füles is elfért az aprócska karton szórakozóhelyen. Bármikor ismét szívesen belevágnánk egy ilyen különleges projektbe.

A rendhagyó adást ITT tudod megnézni, meghallgatni.

Hullámpapír koporsó

Ez lehet, hogy elsőre kicsit morbidnak hangzik, de bizony koporsó is készülhet ebből a sokoldalú anyagból, a fa kivitelnél jóval megfizethetőbb áron, igaz, valamivel szerényebb megjelenéssel. A HPL koporsó már több hazai és külföldi temetkezési vállalat kínálatában megtalálható, amely környezetbarát temetkezést tesz lehetővé. Segítséget nyújthat azok számára, akik pénz szűkében vannak, illetve, a HPL nyughely szociális temetkezések lebonyolításánál is megoldást jelenthet az önkormányzatoknak.

Gyönyörű környezetbarát bútorok

Az elmúlt néhány évben nagyon divatosak a kartonból készülő bútorok. Hogy miért? Egyrészt, napjainkban egyre nagyobb teret nyer a fenntartható fejlődés, az újrahasznosítható/újrahasznosított anyagból megálmodott kreációk pedig maximálisan megfelelnek ennek a követelménynek. Másfelől, az sem hátrány, hogy pehelysúlyuk miatt könnyedén mozgathatók, és legtöbbször az áruk is igen kedvező. Használhatjuk őket irodában, boltokban, de a gyerekszobába és a nappaliba is kerülhet egy-egy csinos darab. Nem kell aggódnod, hiszen – kiviteltől függően – egy HPL bútor akár 300 kilogrammot is elbírhat!

Nem csak HPL-ből készülhet izgalmas, trendi, környezetbarát bútor. Dobozüzemünk egyik vezetője, Venter Gabi például raklapokból alkot egyedi csodákat!