4 + 1 ok a bígelésre a dobozgyártás során

Egyszerűen elmagyarázom, miről is van szó. Ha dobozgyártás során egy vastagabb papírt vagy kartont „csak úgy simán” meghajtanánk, csúnya, repedezett és egyenetlen felületet kapnánk. A bígeléskor a papírt a hajtás mentén egy erre alkalmas szerszámmal vagy géppel, egy keskeny csíkban megnyomják. Így szépen, egy vonalban fog megtörni az anyag, gyűrődésmentesen.

 

Kartondoboz gyártás: hegedűtok  kimetszés és bígelés után.
Hullámpapírból készült hegedűtok, bígelve és tökéletesen összehajtva.

Nevezhetnénk egyfajta papír gyengítésnek is, ami semmiképpen sem összekeverendő a perforálással. Utóbbi során ugyanis aprócska lyukakat vagy vonalakat vágnak a papírba, melyek mentén könnyen letéphetővé válik az anyagrész.

Alapvetően két fajtája létezik. A lénia egy lekerekített élű, rézből vagy ólomból készülő nyomóelem. Ennél a típusnál a hajtás teljes hosszban egyszerre történik. Előnye a szinte tökéletes pontosság.

A körkéses bígelésnél az eszköz egyszerűen végiggördül a papíron. Itt ugyan több a hibalehetőség, viszont sokkal gyorsabb munkát tesz lehetővé.

Használja valaki ezt egyáltalán?

Igen, rengetegen. A bígelést a nyomdaiparban, könyvkötészetben gyakran alkalmazzák, de a dobozgyártás során is ugyanolyan kiemelt jelentőséggel bír. Értelemszerűen nagyobb üzemekben a folyamat általában – nyomtatás után, – speciális, nagy részben automatizált gépekkel megy végbe, gyakran a stancolással (= a forma kivágása) egy munkafázisban. Így megspórolható, hogy újra- és újra be kelljen állítani a paramétereket. A dobozgyártás során, a kartondobozok egyébként összehajtás nélkül kerülnek szállításra. Ennek elsősorban praktikus okai vannak: sokkal könnyebb így szállítani és tárolni őket.

A Strapa-Pack által készített archiváló doboz.

Vizsgáljuk meg közelebbről, milyen további gyakorlati előnyei vannak ennek az eljárásnak…

 

avagy 4 + 1 további ok a bígelésre!

1# Bígelés

Egy papír vastagságát leginkább egy négyzetméterre eső grammsúlyával szokás kifejezni. Karton esetében 200g/m2 felett a kézzel történő hajtogatás során kitöredezne a felület, mely nem csak, hogy csúnya lenne, de például kartondoboz esetében funkcióvesztéssel is járna. Az illeszkedések nem lennének pontosak, a papírdoboz pedig eldeformálódna, és így teljesen alkalmatlanná válna a szállításra vagy tárolásra.

 

2# Megkönnyíti a dolgod!

A legyártott kartondobozok egyébként összehajtás nélkül kerülnek szállításra. Ennek elsősorban praktikus okai vannak: a helytakarékosság, plusz,  ha nem így lenne, később csak nagyon nehezen tudnád szétszedni őket.

 

3# Nyomtatott papírdoboznál (is) elengedhetetlen

Az esztétikumnak különösen nagy jelentősége van nyomtatott kartondoboznál: bígelés nélkül a grafikán egy csúnya, fehér csík éktelenkedne, ami tönkrevágná az összképet.

 

4# Egyszerű tervezés és dobozgyártás

A hajtási vonalak egyszerűen bejelölhetőek a mintarajzon. Ennek alapján a munkagép már könnyedén, néhány pillanat alatt elvégzi a folyamatot. Az eredmény: pontos és egyértelmű hajtási vonalak, melyek garantálják a kartondoboz könnyű felhasználhatóságát.

 

+1 Variációk bígelt dobozgyártásra

Sokféle termék könnyedén elkészíthető és összehajtható bígelés segítségével, mint például a Sör-bor-doboz.

TIPP: Magáncélra bígelnél? Biztosan nagy sikert fogsz aratni, ha ajándékozásnál már a csomagolás is saját készítésű. Ennek bígelésére nincs szükséged komolyabb eszközökre. Egy tompa élű (vajazó) kés is megteszi. Hobbiboltokban már pár száz forinttól vásárolhatsz erre a célra kifejlesztett, műanyag kést. Ha még ennél is profibb DIY cuccot szeretnél, vonalzóval felszerelt bígelőtáblát is találhatsz az ilyen üzletekben.