4 + 1 ok a bígelésre

4 + 1 ok a bígelésre a dobozgyártás során

Egyszerűen elmagyarázom, miről is van szó. Ha dobozgyártás során egy vastagabb papírt vagy kartont „csak úgy simán” meghajtanánk, csúnya, repedezett és egyenetlen felületet kapnánk. A bígeléskor a papírt a hajtás mentén egy erre alkalmas szerszámmal vagy géppel, egy keskeny csíkban megnyomják. Így szépen, egy vonalban fog megtörni az anyag, gyűrődésmentesen.

Nevezhetnénk egyfajta papír gyengítésnek is, ami semmiképpen sem összekeverendő a perforálással. Utóbbi során ugyanis aprócska lyukakat vagy vonalakat vágnak a papírba, melyek mentén könnyen letéphetővé válik az anyagrész.

Alapvetően két fajtája létezik. A lénia egy lekerekített élű, rézből vagy ólomból készülő nyomóelem. Ennél a típusnál a hajtás teljes hosszban egyszerre történik. Előnye a szinte tökéletes pontosság.

A körkéses bígelésnél az eszköz egyszerűen végiggördül a papíron. Itt ugyan több a hibalehetőség, viszont sokkal gyorsabb munkát tesz lehetővé.

Használja valaki ezt egyáltalán?

Igen, rengetegen. A bígelést a nyomdaiparban, könyvkötészetben gyakran alkalmazzák, de a dobozgyártás során is ugyanolyan kiemelt jelentőséggel bír. Értelemszerűen nagyobb üzemekben a folyamat általában – nyomtatás után, – speciális, nagy részben automatizált gépekkel megy végbe, gyakran a stancolással (= a forma kivágása) egy munkafázisban. Így megspórolható, hogy újra- és újra be kelljen állítani a paramétereket. A dobozgyártás során, a kartondobozok egyébként összehajtás nélkül kerülnek szállításra. Ennek elsősorban praktikus okai vannak: sokkal könnyebb így szállítani és tárolni őket.

Vizsgáljuk meg közelebbről, milyen további gyakorlati előnyei vannak ennek az eljárásnak…avagy 4 + 1 további ok a bígelésre!

1# Bígelés

Egy papír vastagságát leginkább egy négyzetméterre eső grammsúlyával szokás kifejezni. Karton esetében 200g/m2 felett a kézzel történő hajtogatás során kitöredezne a felület, mely nem csak, hogy csúnya lenne, de például kartondoboz esetében funkcióvesztéssel is járna. Az illeszkedések nem lennének pontosak, a papírdoboz pedig eldeformálódna, és így teljesen alkalmatlanná válna a szállításra vagy tárolásra.

2# Megkönnyíti a dolgod!

A legyártott kartondobozok egyébként összehajtás nélkül kerülnek szállításra. Ennek elsősorban praktikus okai vannak: a helytakarékosság, plusz,  ha nem így lenne, később csak nagyon nehezen tudnád szétszedni őket.

3# Nyomtatott papírdoboznál (is) elengedhetetlen

Az esztétikumnak különösen nagy jelentősége van nyomtatott kartondoboznál: bígelés nélkül a grafikán egy csúnya, fehér csík éktelenkedne, ami tönkrevágná az összképet.

4# Egyszerű tervezés és dobozgyártás

A hajtási vonalak egyszerűen bejelölhetőek a mintarajzon. Ennek alapján a munkagép már könnyedén, néhány pillanat alatt elvégzi a folyamatot. Az eredmény: pontos és egyértelmű hajtási vonalak, melyek garantálják a kartondoboz könnyű felhasználhatóságát.

+1 Variációk bígelt dobozgyártásra

Sokféle termék könnyedén elkészíthető és összehajtható bígelés segítségével, mint például a Sör-bor-doboz.

TIPP: Magáncélra bígelnél? Biztosan nagy sikert fogsz aratni, ha ajándékozásnál már a csomagolás is saját készítésű. Ennek bígelésére nincs szükséged komolyabb eszközökre. Egy tompa élű (vajazó) kés is megteszi. Hobbiboltokban már pár száz forinttól vásárolhatsz erre a célra kifejlesztett, műanyag kést. Ha még ennél is profibb DIY cuccot szeretnél, vonalzóval felszerelt bígelőtáblát is találhatsz az ilyen üzletekben.

BETANÍTOTT MUNKÁRA FÉRFI MUNKATÁRSAT KERESÜNK

Dunaharaszti telephelyű csomagolóanyag gyártó cég férfi munkatársat keres betanított munkára azonnali kezdéssel
egy műszakos
munkarendbe.
Felkeltettük az érdeklődését?