Patt és Pukk! Nem csak mókás, hasznos is: a buborékfólia

Egy népszerű csomagolóanyag, ami eredetileg 3D-s tapétaként funkcionált volna. A légpárnás fóliáról csupa jó dolgot lehet elmondani: extra könnyű, strapabíró és hajlékony, még a szorongást is oldja, plusz rózsaszínben is kapható.
buborékfóla-strapa-doboz

A levegővel teli gömböcskék pukkasztgatása roppant szórakoztató tevékenység, ami állítólag még a szorongást is oldja. De a légpárnás fólia (buborékfólia) nem csak erre jó. Az egyik legelterjedtebb védőcsomagolásról van szó, amelyet széles körben alkalmaznak a legkülönbözőbb típusú szállítmányokhoz. Hatékonysága abban rejlik, hogy a levegőcelláknak köszönhetően búcsút mondhatunk az érzékeny tárgyak ütődésének, rázkódásának illetve karcolódásának.

buborékfólia.csomagolás

Mi ez pontosan és ki találta fel?

A buborékfólia egy műanyag (polietilén) alapú csomagolás. Az LDPE-ből készülő változat kisebb sűrűségű, fényesebb és hajlékonyabb. A szigetelésként is népszerű HDPE légpárnás fólia ezzel szemben matt felületű, keményebb tapintású és egyben jóval strapabíróbb, nehezebben szakítható. A mechanikai védelmen felül speciális funkciókat is elláthat, például elektrosztatikus kisülés és nedvesség ellen is használható.

Az Alfred Fielding és Marc Chavannes által 1957-ben kifejlesztett különleges textúrájú anyagot a mérnökpáros eredetileg háromdimenziós tapétának (!) szánta, ami sajnos nem nyerte el a vásárlók tetszését. Később üvegházak borításaként szerették volna értékesíteni, de ez az ötlet sem aratott túl nagy sikert. Végül az IBM-nek kapóra jött a dolog, így ebbe csomagolták újonnan piacra dobott, gigantikus méretű számítógépüket.

A buborékcsomagolás használatának 5 legnagyobb előnye

#1 Kevésbé érzékeny a hőmérsékleti változásokra – ennek köszönhető, hogy a buborékfólia bizonyos (nagybuborékos) változatai például üvegházakhoz, fóliasátrak téli szigeteléséhez hatékonyan felhasználhatók.

#2 Extra rugalmas, könnyedén hajlítható és alakítható – bármilyen méretű és alakú tárgy becsomagolásához tökéletes (például bútorok, művészeti alkotások, elektronikai alkatrészek)

#3 Nemcsak tekercsekben kapható, hanem különböző méretű tasakok is készülhetnek belőle

#4 A szerkezetét többnyire levegő alkotja – egy ultrakönnyű párnázóanyaggal van dolgunk, amely segíthet csökkenteni a szállítási költségeket

#5 Teljes mértékben újrahasznosítható, így környezetbarát megoldást kínál

Variációk buborékfóliára

Ez a népszerű csomagolóipari termék számos különböző kivitelben kapható, mind a tekercs méretét, mind pedig a légpárnák nagyságát tekintve. Alapvetően a buborékok mérete határozza meg a védelem fokát. A nagyobb buborékokkal ellátott változatok nyilvánvalóan nehezebb (és/vagy extra törékeny) tárgyak csomagolásához ajánlottak. Ja, és még a rétegek számában is tapasztalható eltérés az egyes típusok között! A 2-rétegű verzió könnyű, illetve közepesen nehéz, a 3-rétegű légpárnás fólia pedig kifejezetten súlyos termékekhez javasolt. A rózsaszín (ESD) buborékfólia használatával elkerülhetőek a kártékony elektrosztatikus kisülések, így védi a készülékek érzékeny alkatrészeit.

>>Raklapos szállításhoz és tároláshoz pedig kedvező árú sztreccsfóliánkat ajánljuk <<

Végezetül következzen néhány érdekes tény:

  • Kiváló stresszoldó: 1 percnyi pukkasztgatás olyan mértékű nyugtató hatással bír, mint 30 percnyi intenzív masszázs (és még kevesebbe is kerül)
  • Minden évben, január utolsó hétfőjén a buborékfólia világnapját ünnepeljük
  • A csomagolóanyag atyja, az amerikai Sealed Air Corporation már „pukkanásmentes” fóliát is készít, melyet használat előtt kell felfújni levegővel
  • A világ egy év alatt legyártott buborékfólia mennyiségével 10x körbetekerhetnénk a Földet (vajon ezt  kipróbálta már valaki?)
  • Már a telefonunkba is „beköltözött”: több olyan applikáció is letölthető, ami a stresszoldó pukkasztgatás mókás élményét kínálja virtuálisan

Rendelj buborékfóliát praktikus tekercsekben, a számodra legmegfelelőbb méretben!

Ha pedig kartondobozt rendelnél akár szabvány, akár teljesen egyedi méretben,

keresd a Strapa-Pack profi szakértői csapatát!