A hullámkarton doboz pántolása – miért van rá szükség?

Aki totálisan laikusnak számít a csomagolástechnikát illetően, valószínűleg még ő is látott már életében legalább egyszer pántolószalagot. Egy nagyon praktikus, szállítás (és tárolás) során nélkülözhetetlen eszközről van szó, ami 3-féle funkciót is betölthet…
hullámkarton doboz pántolása Strapa-doboz

A hullámkarton doboz másodlagos lezárásához, papír és fa csomagolástechnikai termékek összefogatásához, valamint a csomagok raklapon való fixálásához a ragasztószalag nagyon nem jó ötlet. Egy olyan praktikus eszköz kell, ami nem hagy nyomot, bivalyerős rögzítést biztosít, és egyszerű vele a munka. Ez a pántolószalag!

Pántolás: nagy szükség van rá

Mondanom sem kell, hogy ha a doboz szállítás közben kinyílik, az hatalmas probléma: az áru hozzáférhetővé válik, kiesik, kiborul, esetleg „elszabadul”, kárt okozva az értékes járműben. Kivéve akkor, ha gondoskodunk a megfelelő lezárásról! A pántolószalag a raklaphoz való rögzítéshez, a szállítmány stabilitásának növeléséhez is szuper – a csomagok, dobozok nem fognak leesni, elcsúszkálni, vagy tárolás közben „elkallódni”. Két vagy akár több hullámkarton doboz egymáshoz rögzítése is kényelmesen megoldható ezzel a technikával. Szóval, nem kérdés, hogy égetően nagy szükség van rá!

Miből készül a pántolószalag?

A leggyakrabban műanyagból, de ez is többféle lehet – név szerint polipropilén (PP) és a valamivel erősebb polietilén (PET), ami már súlyosabb rakományokhoz is megfelelő. A harmadik típusú, „textil” (PES – szőtt poliészter) szalag még ennél is „izmosabb”, legnagyobb előnye remek szakítószilárdsága és könnyű kezelhetősége. Merev acél változat is létezik, ami abszolút nem nyúlik. Csak faládákhoz javasolt, hiszen a papírdobozt seperc alatt átvágná, a termék sérülését eredményezve. Nagyon oda kell figyelni a használatánál, hiszen a rideg fém szélei meglehetősen élesek. A megfelelő anyagú és szélességű pántolószalag kiválasztásánál három tényezőt kell figyelembe venni: a rakomány súlyát, a szalag szakítószilárdságát, illetve a felhasználás típusát (kézi alkalmazás, félautomata vagy automata gép). A szalagokat nagyméretű tekercsekben tudod beszerezni.

Hullámkarton doboz pántolás – egyszerű, gyors és költséghatékony

A pántolás egyszerű, gyors és költséghatékony formája a dobozok lezárásának, összefogatásának. Gyakorlatilag nincs olyan doboz, amit ne lehetne ezzel a technikával másodlagosan lezárni. Ez különösen igaz akkor, ha FEFCO-szabványnak megfelelő kialakítást választasz. A szállítmány átvétele után a pántolószalag egyetlen mozdulattal, a csomag tartalmának megsértése nélkül levágható.

A gépek típusai

A mechanikus (manuális) gép segítségével történő pántolás egy némi rutint igénylő, hosszadalmasabb feladat, amihez minden esetben szükség van csatra, hüvelyre vagy kapocsra. Az akkumulátoros vagy hálózatról működtethető elektronikus-manuális gépek ennél már többre képesek, és gyakran hő- vagy dörzshegesztéssel oldják meg az összeillesztést. A félautomata pántológép lényegében egy nagy asztal, ami igény szerint mozgatható. Mi is ilyennel dolgozunk, és egyszerűen imádjuk! A szalagot kézzel kell befűzni és ráhelyezni a dobozra, viszont a munka oroszlánrészét már nem mi végezzük el, ráadásul a méret és a feszítési erő is állítható. A technológia csúcsát az automata csodamasinák jelentik – a gép mindent megold helyettünk, még a szalagot sem szükséges áthúzni a csomagon. A művelet pedig nem tart tovább 1-2 másodpercnél.

Bízd ránk a hullámkarton doboz biztonságos lezárását, áruid szállításra való felkészítését!

Papír élvédőt is tudsz tőlünk vásárolni, ami megakadályozza, hogy a raklapon lévő dobozok oldalra boruljanak, vagy sarkaik megsérüljenek.

hullamkarton doboz strapa-doboz