A dobozok ragasztása – létező megoldások

A dobozokat többféle módon tudjuk összeilleszteni, rögzíteni, lezárni és biztonságossá tenni. Ebben a cikkben a ragasztásos megoldásokat vesszük górcső alá. Most megmutatjuk, hogyan és mivel történik nálunk, a Strapa-pack Csomagoló és Szolgáltató Kft. dobozüzemében a dobozok ragasztása.
ragasztás strapa-doboz

 

Kiválasztottad a tökéletes kartondobozt, elláttad a szükséges címkékkel és gondoskodtál a profi bélelésről. Bravó, jó úton haladsz! Már csak egyetlen dolog hiányzik ahhoz, hogy maximális legyen a védelem. Ha nem szeretnéd, hogy útközben kinyíljon a csomag, bárki hozzáférjen szállítmányodhoz vagy egyéb kár keletkezzen az áruban, az is nagyon fontos, hogy megfelelően történt-e meg a doboz ragasztás.

A 3 alapvető doboztípus

Az összeillesztés szempontjából alapvetően 3-féle doboztípust különböztetünk meg. A hajtogatott (önzáró) doboz, ahogyan a neve is utal rá, egyetlen darabból áll, a széleknél és a tetején sem igényel ragasztást, csak a füleket kell behajtani. Egyes termékeinket tűzőkapcsokkal látjuk el, ezek a tűzött dobozok. És ott vannak a ragasztott dobozok és kiegészítők, melyek extra tartós és strapabíró megoldást kínálnak.

Az örök klasszikus: a ragasztószalag

Ha a végső lezárásról van szó, a legtöbben még mindig a klasszikusnak számító ragasztószalagért nyúlnak. Ma már számtalan változata létezik ennek a nélkülözhetetlen csomagolástechnikai kelléknek: kézi és/vagy gépi alkalmazásra, akril, solvent és hot-melt, átlátszó, havanna barna, fekete vagy éppen hupikék. Ha már itt tartunk, érdemes néhány szót említeni a feliratos verziókról, melyek egyben reklámhordozóként is kiválóan működnek. Segítségükkel a csomagok könnyedén beazonosíthatók, de áruvédelmi jelek elhelyezéséhez is nagyszerűek. Ja, és az illetéktelen személyek kétszer is meggondolják, hogy felbontsák-e, mivel azt már nem tudják észrevétlenül visszazárni, így védelmi funkciót is betöltenek.

ragasztás strapa-doboz
ragasztás strapa-doboz
ragasztás strapa-doboz

Egy speciális megoldás: szálerősített ragasztószalag

A ragasztószalagok üvegszálakkal felturbózott, enyvezett fajtája az egyik személyes kedvencünk. Szakítószilárdsága rendkívül magas, ezért nagyobb súlyú szállítmányokhoz is tökéletes. Az sem hátrány, hogy megjelenése sokkal szolidabb és letisztultabb, a világosbarna ragasztószalag gyakorlatilag egybeolvad a kartondoboz színével. Nemcsak a lezáráshoz, hanem az egész csomagolás, a sarkok és az élek megerősítéséhez is szívesen használjuk. Így már akkor sem esne szét a doboz, ha valaki focizna vele – bár remélhetőleg ilyet senki sem tesz.

ragasztás strapa-doboz

Ragasztásban használunk hideget-meleget

Hot-melt pisztoly és hideg ragasztás géppel

Az ipari felhasználásra szánt ragasztópisztoly első ránézésre talán nem sokban különbözik a hobbiboltokban kapható verzióktól, leszámítva a méretét. Ez a praktikus szerkentyű még sohasem hagyott cserben minket! A hot-melt típusú ragasztórúd anyaga egy hőre lágyuló műanyag, a szintetikus kaucsuk. Imádjuk, mert nem folyik, nem csöpög, villámgyors és precíz munkát tesz lehetővé. A ragasztópisztolyos kézi megoldást elsősorban egyedi dobozoknál alkalmazzuk, melyekből kisebb mennyiség készül.

ragasztás strapa-doboz

Van ám nekünk egy másik szuper masinánk, ha úgy tetszik, egy félautomata, hengeres dobozragasztó gépünk. Használata pofonegyszerű: a sínek közé befuttatjuk a kartonlapot, ami így a két henger közé kerül, majd egyenletes ragasztócsíkot nyom a felületre. Szóval, nemcsak egyetlen pöttyöt, hanem csíkot és pontosan annyit, amennyire szükség van: beállítástól függően a gép négy vagy akár hat helyen is elvégzi a ragasztást. Ez akkor nagyon klassz, ha egy 100+ darabos megrendelést kell időre teljesítenünk, de a minőség továbbra is fontos szempont.

A bivalyerős ragasztás a biztonságos szállítás egyik kulcskérdése.

Neked miben segíthetünk?

Vegyük fel a kapcsolatot!

ragasztás strapa-doboz

Amit ügyfeleinknek nyújtunk:

  • Teret adunk az egyedi elképzeléseknek
  • Dobozainkat egy vagy két színnel nyomtatva is kérheted
  • Gyors kivitelezést, kiszállítást és rugalmas ügyfélkiszolgálást biztosítunk

Szeretnéd, ha számodra is megkönnyítenénk a rendelést?

Kapcsolat oldalunkon kérdezhetsz bármit, dobozokkal kapcsolatban bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk!

Kérdéseiddel keress minket elérhetőségeink egyikén:

Szűcs Edit /dobozüzem vezető/ – +36 70 619-4080, doboz@strapa-pack.hu