Nem létezik nélküle dobozolás: a ragasztószalag

Egy nélkülözhetetlen eszköz, amelynek kiemelkedő a csomagolástechnikában betöltött szerepe. Évről évre iszonyatos mennyiséget, akár több száz tekercset is elhasználunk. Most eláruljuk mire jó a ragasztószalag és azt is, hogy milyen a jó ragasztószalag.
ragasztószalag strapa-doboz

Hogy mi mindenre jó a ragasztószalag? Eltávolíthatod vele a ruhádról a szöszöket, a cipődbe beragasztva segít a sérülések kialakulásának meggátolásában, sőt, túszejtésnél is nagyon hasznos tud lenni. Csak viccelek! Te, aki ezt a cikket olvassa, valószínűleg nem erre vagy kíváncsi. Viszont tény, hogy egy nagyon sokoldalúan felhasználható eszközről van szó, mely leginkább a csomagolástechnikában nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

FOGYÓESZKÖZ, AMIRE MINDIG SZÜKSÉGED LESZ!

Ha létezne statisztika arról (én nem találtam), hogy mennyi ragasztószalagot használnak el a hazai cégek mondjuk egy év alatt, biztosan ledöbbennénk. Százezer méter? Netán egymillió? Vagy tízmillió?! Csak tippelni tudok, de gyanítom, hogy még ennél is magasabb szám jönne ki.

Ez egy olyan fogyóeszköz, melyre tevékenységi körtől függetlenül szinte minden kereskedelmi vállalkozásnak szüksége van. Leginkább a dobozok lezárásához jön igazán jól, de gyakorlatilag valamennyi csomagolási feladatnál kéznél kell, hogy legyen. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyiért szerzed be, hiszen évente százassával számolható tekercs-mennyiséget tutira el fogsz használni. 

Jó hír, hogy nálunk, a Strapa-doboznál szuper kedvező áron juthatsz hozzá alapvető csomagolástechnikai kellékedhez!

ragasztószalag strapa-doboz

EGY MILLIMÉTERNYI TÖRTÉNELEM…

Meglepő módon az első ragasztószalagot és egyáltalán, a nyomásérzékeny ragasztót egy amerikai sebész, Dr. Horace Day készítette el 1845-ben. Találmányát sebkötések rögzítésére használták. Az 1900-as évek elején meg is érkezett a sokkal modernebb megoldást nyújtó Leukoplast, mely Oscar Troplowitz német gyógyszerész nevéhez fűződik. Az ipari felhasználás csak valamivel később, a 20. század közepétől következett. 1930 szeptemberében Richard Drew amerikai tudós végre megalkotja a celluxot, mely hamar népszerűvé válik.

Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy milyen jó, hogy ebben a korban születtem. Neked is?

NA, DE MÉGIS, MILYEN A JÓ RAGASZTÓSZALAG?

A ragasztószalag lényege, hogy a hordozóanyagon egy speciális nyomásérzékeny (PSA) ragasztó található. Az a jó, ha nagyszerűen tapad, ugyanakkor magas fokú mechanikai szilárdsággal rendelkezik, tehát erős és tartós.

Az általunk kínált, úgynevezett hot-melt típusú szalag ragasztóanyaga szintetikus kaucsuk. Legnagyobb előnye az akril, azaz a vizes bázisú termékkel szemben, hogy sokkal könnyebben letekerhető. Éppen ezért dobozzáró géppel történő alkalmazásra ezt a fajtát kifejezetten ajánljuk, de kézi használatnál is tökéletesen megállja a helyét. Ja, és 5-50 ⁰C-ig garantáltan kiváló tapadást biztosít, a végső kötés eléréséhez pedig akár már egy óra is elegendő lehet.

Az sem elhanyagolható, hogy nehéz dobozok vagy csomagok leragasztásakor sem fog egykönnyen felválni. Ha nem szélsőségesen alacsony hőmérsékleti viszonyok között, például egy hűtőházban szeretnél csomagolni, és fontos számodra a kedvező ár, ez lesz a nyerő választás!

Az, hogy a barna vagy az áttetsző verzió mellett döntesz, már tényleg csak ízlés kérdése.