FEFCO

Rengetegféle kartondoboz létezik. A közel 60 éves múltra visszatekintő FEFCO szabványrendszer pofonegyszerűvé tette a különböző stílusú és kialakítású kartondobozok, csomagolóanyagok kódszám szerinti beazonosítását. Miért jó ez neked és nekünk?
fefco szabvány doboz strapa-doboz

Fontos, hogy „egy nyelvet” beszéljünk!

FEFCO katalógus és doboz szabványok

Ha olvasod Tudástárunkat, akkor Te is biztosan tisztában vagy azzal, hogy rengetegféle kartondoboz létezik. A FEFCO, vagyis a Hullámkarton Gyártók Európai Szövetsége az 1960-as években létrehozott egy egységes kódrendszert a leggyakoribb doboz típusokkal. Ez az egyszerű (és nagyszerű) szabványrendszer nagyban megkönnyíti a csomagolástechnikai cégek és ügyfeleik dolgát.

Miért jó ez nekünk és neked is?

Ha egy megrendelőnk azt mondja, hogy FEFCO 0201-es dobozra van szüksége, akkor egyből tudni fogjuk, hogy tetőfenék-lapolt (hajtogatott) hullámkarton dobozt szeretne, illetve, a pontos konstrukcióval is tisztában leszünk.

A FEFCO katalógusban található kódok mindegyike egy-egy konkrét doboztípusra utal, kiterített és térbeli kivitelezési rajzzal. A kódok az egész világon érvényesek, így ha például egy külföldi cég szeretne tőlünk rendelni, még akkor sem ütköznénk akadályba, ha nem beszélnénk ugyanazt a nyelvet.

FEFCO strapa-doboz

Miből áll egy FEFCO kód?

A kód első két számjegye a csomagolóeszköz alaptípusát jelöli (1-9-ig).

Például: 1 – HPL, HPL táblák, 2 – tetőfenék-lapolt (hajtogatott) dobozok, 3 – teleszkóp típusú dobozok … és így tovább.

A második két számjegy már „kézzelfoghatóbbá” teszi a dolgot, a kategórián belül az egyedi stílust jelenti. Olyan ez, mint a kínai étteremben a sorszámozott étlap, ahol látod az étel képét, árát, sorszámát, és aszerint tudsz rendelni. Na, jó, a FEFCO ettől jóval konkrétabb, és szinte zéró a hibázási lehetőség!

FEFCO strapa-doboz

Hogyan néz ki a FEFCO katalógus?

A katalógus jelenlegi, 2007-es, 11. kiadása mintegy 200 különféle csomagolást tartalmaz. Angol, francia, német, olasz, spanyol és lengyel verzióban is letölthető a FEFCO hivatalos oldaláról. Ha nagyjából megvan, hogy mit keresel, nem kell komolyabb nyelvtudás ahhoz, hogy kiigazodj rajta.

Görgess a 25. oldalra, onnantól kezdődően találod meg a dobozmintákat a hozzájuk rendelt négyjegyű kódokkal.

Amennyiben elakadsz, vagy nem tudod, pontosan mire van szükséged, mi is nagyon szívesen segítünk!

A FEFCO katalógust honlapunkról is eléred!

Mi az, amit a katalógus nem tartalmaz?

A FEFCO katalógusban a méretre vonatkozóan nem találsz információkat. Ez teljesen testreszabható (az arányokat leszámítva).

Arra nagyon ügyelj, hogy rendelésnél a megfelelő sorrendben add meg a doboz méreteit, milliméterben: Hosszúság x Szélesség x Magasság (angolul: Lenght x Widht x Height).

Egy kis segítség:

Hosszúság = a hosszabb rész nyitásnál,

Szélesség = a hosszra merőleges oldal,

Magasság = a doboz aljától a doboz tetejéig, vagyis a nyíló részig tart.

A hullámkarton típusa szintén testreszabható, tehát például egy FEFCO 0426 doboz 3 vagy 5 illetve 7 rétegű, E, B, C, BC hullámprofillal is elkészülhet egy, vagy akár két színnel nyomtatva.

A hullámpapír rétegekről bővebb információt A réteg a lényeg! című cikkünkben találsz.

Legyen szó szabványdobozról vagy teljesen egyedi elképzelésről, fordulj hozzánk bizalommal!

Elkészítjük a céljaidnak leginkább megfelelő, tökéletes csomagolóanyagot!

FEFCO strapa-doboz