Páramentesítők a ringben: Szilikagél vs. bentonit

Az áruk szállítása és raktározása során komoly gondot jelent, ha a levegő nedvességtartalma az előírtnál magasabb. Amennyiben a relatív páratartalom meghaladja az 50%-ot, az rozsdásodáshoz, penészedéshez vagy akár a termék működésképtelenségéhez vezethet. Ezért gyógyszerek, élelmiszerek, gépek, elektronikai cikkek és textíliák csomagolásánál szükséges úgynevezett páramegkötő anyagokat alkalmazni.

Következő cikkünkben a régóta a pályán lévő szilikagél és új kihívója, a hazánkban kevésbé ismert bentonit áll majd ki egymással képzeletbeli ringünkben. Vajon ki fog győzni?

A bal sarokban: sokak kedvence, a népszerű szilikagél

A szilícium-dioxid (mezei nevén kova) egy természetben is gyakran előforduló ásvány, mely akár a homokozóban is megtalálható. Az ebből készített, vegyi úton előállított, gömb alakú szilikagéllel Te is biztosan találkoztál már. Gondolj csak a cipősdobozokban lévő kis fehér tasakra, melynek a belsejében aprócska gyöngyök vannak… és amit gyermekként különös módon mindig szerettünk volna megkóstolni. A közhiedelemmel ellentétben kémiailag semleges hatású. Egyes gyártók azonban az egészségre kifejezetten káros segédanyagokat tesznek hozzá, mint például a különböző gomba- és rovarölő, növényvédő szerek.

A jobb sarokban: bentonit – nehézsúlyú világbajnok a páramegkötésben

A nátrium-bentonit természetes agyagásvány, mely a vulkáni hamu lerakódásából jön létre. Felhasználása igen sokrétű. Számos kedvező tulajdonsága miatt az építőiparban, az élelmiszer előállításban és a szépségiparban is előszeretettel alkalmazzák. Érdekesség, hogy a legtöbb macskaalomnak is ez az alapanyaga. A csomagolástechnika területén használt bentonit – habár kevésbé étvágygerjesztő – a szilikagyöngyhöz hasonlóan szintén kis zsákokban kapható, különböző kiszerelésekben.

A svájci székhelyű Clariant (https://www.clariant.com/en/Solutions/Products/2014/01/27/19/14/Desiccant-Bags) nevű cég régóta foglalkozik páramegkötő anyagok készítésével. Desi Pak néven ismert termékük hatékony védelmet biztosít a penésszel és a korrózióval szemben.

Lássuk az összecsapást!

Páramegkötő képességben (adszorpciós kapacitásban) nincs jelentős eltérés a bentonit és a szilikagél között. Mindkettő remek vízmegkötő hatással rendelkezik, így az első menet döntetlen.

Az élő szervezetre alapvetően egyik anyag sem káros, de biztos, ami biztos, a „do not eat” figyelmeztetést tartsuk be. A bentonit azonban sokkal természetesebb anyag, melynek előállítása jóval kevesebb energiát vesz igénybe, és csekélyebb mennyiségű vegyi anyagot igényel, így jobban kíméli környezetünket. Tehát fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve Ő viszi a prímet. A másik ok, amiért a bentonit jó választás, hogy sokkal gazdaságosabb alternatívát jelent a szilikagéllel szemben, olcsóbban előállítható anyagról van szó.

Meg is van a győztes… kiütéssel győzött a bentonit!

Ha olyan páramegkötőt keresünk, ami hatékony, olcsó és környezetbarát, akkor ebben a természetes ásványban biztosan nem fogunk csalódni. Nem véletlen, hogy szilikagél helyett mi is a bentonit mellett döntöttünk, mely még a nagyértékű, extra magas páratartalomnak kitett tengeri szállítmányoknál is kifogástalan védelmet nyújt.