Páramentesítők a ringben: Szilikagél vs. bentonit

Az áruk szállítása és raktározása során komoly gondot jelent, ha a levegő nedvességtartalma az előírtnál magasabb. Amennyiben a relatív páratartalom meghaladja az 50%-ot, az rozsdásodáshoz, penészedéshez vagy akár a termék működésképtelenségéhez vezethet. Ezért gyógyszerek, élelmiszerek, gépek, elektronikai cikkek és textíliák csomagolásánál szükséges úgynevezett páramegkötő anyagokat alkalmazni.

Következő cikkünkben a régóta a pályán lévő szilikagél és új kihívója, a hazánkban kevésbé ismert bentonit áll majd ki egymással képzeletbeli ringünkben. Vajon ki fog győzni?

A bal sarokban: sokak kedvence, a népszerű szilikagél

A szilícium-dioxid (mezei nevén kova) egy természetben is gyakran előforduló ásvány, mely akár a homokozóban is megtalálható. Az ebből készített, vegyi úton előállított, gömb alakú szilikagéllel Te is biztosan találkoztál már. Gondolj csak a cipősdobozokban lévő kis fehér tasakra, melynek a belsejében aprócska gyöngyök vannak… és amit gyermekként különös módon mindig szerettünk volna megkóstolni. A közhiedelemmel ellentétben kémiailag semleges hatású. Egyes gyártók azonban az egészségre kifejezetten káros segédanyagokat tesznek hozzá, mint például a különböző gomba- és rovarölő, növényvédő szerek.

A jobb sarokban: bentonit – nehézsúlyú világbajnok a páramegkötésben

A nátrium-bentonit természetes agyagásvány, mely a vulkáni hamu lerakódásából jön létre. Felhasználása igen sokrétű. Számos kedvező tulajdonsága miatt az építőiparban, az élelmiszer előállításban és a szépségiparban is előszeretettel alkalmazzák. Érdekesség, hogy a legtöbb macskaalomnak is ez az alapanyaga. A csomagolástechnika területén használt bentonit – habár kevésbé étvágygerjesztő – a szilikagyöngyhöz hasonlóan szintén kis zsákokban kapható, különböző kiszerelésekben.

A svájci székhelyű Clariant (https://www.clariant.com/en/Solutions/Products/2014/01/27/19/14/Desiccant-Bags) nevű cég régóta foglalkozik páramegkötő anyagok készítésével. Desi Pak néven ismert termékük hatékony védelmet biztosít a penésszel és a korrózióval szemben.

Lássuk az összecsapást!

Páramegkötő képességben (adszorpciós kapacitásban) nincs jelentős eltérés a bentonit és a szilikagél között. Mindkettő remek vízmegkötő hatással rendelkezik, így az első menet döntetlen.

Az élő szervezetre alapvetően egyik anyag sem káros, de biztos, ami biztos, a „do not eat” figyelmeztetést tartsuk be. A bentonit azonban sokkal természetesebb anyag, melynek előállítása jóval kevesebb energiát vesz igénybe, és csekélyebb mennyiségű vegyi anyagot igényel, így jobban kíméli környezetünket. Tehát fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve Ő viszi a prímet. A másik ok, amiért a bentonit jó választás, hogy sokkal gazdaságosabb alternatívát jelent a szilikagéllel szemben, olcsóbban előállítható anyagról van szó.

Meg is van a győztes… kiütéssel győzött a bentonit!

Ha olyan páramegkötőt keresünk, ami hatékony, olcsó és környezetbarát, akkor ebben a természetes ásványban biztosan nem fogunk csalódni. Nem véletlen, hogy szilikagél helyett mi is a bentonit mellett döntöttünk, mely még a nagyértékű, extra magas páratartalomnak kitett tengeri szállítmányoknál is kifogástalan védelmet nyújt.

BETANÍTOTT MUNKÁRA FÉRFI MUNKATÁRSAT KERESÜNK

Dunaharaszti telephelyű csomagolóanyag gyártó cég férfi munkatársat keres betanított munkára azonnali kezdéssel
egy műszakos
munkarendbe.
Felkeltettük az érdeklődését?