Szimbólumok, melyek nélkül nem létezne biztonságos csomagolás: áruvédelmi jelölések

Áruvédelem és biztonságos áruszállítás - ezek hívták életre az áruvédelmi jeleket. Sok-sok jelölés van, de könnyű őket megkülönböztetni és értelmezni. Mindegyik piktogramnak megvan a maga pontos jelentése. Nézzük meg mik ezek!
áruvédelmi jelölések strapa-doboz

Aki csomagolástechnikával vagy szállítmányozással foglalkozik, annak az áruvédelmi jelölések felismerése még álmából felkeltve is menni fog. Ez egyébként nem olyan bonyolult feladat. Habár több tucat van belőlük, elég nehéz őket összetéveszteni. Mindegyik piktogramnak megvan a maga pontos jelentése: tájékoztatnak az áruk jellegéről, valamint a sérülés, károsodás elkerülése érdekében követendő kezelési utasításokról.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz

Mindenki olvashat a jelekből!

Ezek a képi szimbólumok azért is nagyszerűek, mert minden nyelven ugyanazt jelentik. Erről az ISO R/780 és a DIN 55 402 nemzetközi szabványok gondoskodnak. Tehát még az üzbegisztáni csomagkezelő is tudni fogja, hogy dobozunkat nem érheti nedvesség, vagy, hogy az áru törékeny mivolta miatt úgy bánjon vele, akár a hímes tojással. Ez a legjobb lehetőség a feladó szándékának közvetítésére, és használata kétségtelenül csökkenti a helytelen kezeléssel járó anyagi károkat, veszteségeket.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz
újrahasznosítható

Ezeket a dolgokat nem érdemes elsumákolni…

Az áruvédelmi jelölésnek világosnak és pontosnak kell lennie, és fontos ügyelni arra, hogy az valóban olvasható és tartós legyen. Az ikonok általában feketék (RAL színskála 9005) vagy legalábbis, sötét árnyalatúak. Ha a csomag színe olyan, hogy a fekete nem látszik rajta egyértelműen, megfelelő kontrasztot biztosító, lehetőleg fehér háttérről szükséges gondoskodni. A Strapa kartondobozokra legtöbbször közvetlenül, szitázási eljárással kerülnek fel az áruvédelmi jelek, nem matricát vagy címkét használunk. Ennek az a nagy előnye, hogy szállítás vagy raktározás során így tutira nem fog leválni vagy megkopni a piktogram.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz

A 7+1 legfontosabb áruvédelmi szimbólum, melyeket neked is ismerned kell

Esernyő, nyilak, borospohár: ezekkel találkozhatsz a leggyakrabban. De vajon milyen szimbólumok léteznek még? És mit jelentenek pontosan?

A következő csomagolási szimbólumok célja elsősorban a doboz tartalmának védelmére vonatkozó információk közvetítése. Például információt adnak arról, hogy a tartalom törékeny-e, érzékeny-e a nedvességre, illetve milyen irányban kell tárolni, mozgatni.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz

#1 KEZELD ÓVATOSAN

A dobozt körülvevő két kéz jelzi a csomag címzettjének/ kezelőjének, hogy mozgatáskor nagy körültekintéssel kell eljárni.

#2 TÖRÉKENY

A csomag tartalma törékeny, ezért gondosan, óvatosan kell kezelni.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz
áruvédelmi jelölések strapa-doboz

#3 CSOMAG HELYZETE FELFELÉ (ÁLLÍTVA SZÁLLÍTANDÓ)

Jelzi a csomagolás helyes, jelen esetben függőleges helyzetét.

#4 NEDVESSÉGTŐL ÓVANDÓ!

A csomagot nem érheti csapadék vagy nedvesség, mert az feltehetően kárt okozna a szállítmányban.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz

áruvédelmi jelölések strapa-doboz

#5 NEM RAKÁSOLHATÓ

A dobozok nem rakhatók egymásra. Ennek a képnek egy másik verziója, amikor dobozok borulnak le a földre: ez tökéletesen bemutatja, mi történik akkor, ha valaki nem tesz eleget az utasításnak.

#6 ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ

A csomagolás teljes mértékben újrahasznosítható, vagy újrahasznosított anyagokból lett legyártva. Ez az ikon valamennyi kartondobozunkra rákerül.

áruvédelmi jelölések strapa-doboz
áruvédelmi jelölések strapa-doboz

#7 HŐRE ÉRZÉKENY ÁRU

Ez a piktogram általában a hőmérséklet-változásra érzékeny élelmiszerek, gyógyszeripari termékek szállítói csomagolásán fedezhető fel. Azt jelzi, hogy a csomagolást bizonyos hőmérsékleti tartományon belül kell tartani, hogy az áru ne szenvedjen sérülést, károsodást.

+1 NE NYISD KI KÉSSEL/ÉLES SZERSZÁMMAL

…Ha mégis így jársz el, kárt tehetsz a csomag tartalmában. 

A fenti áruvédelmi jelölések azok, melyekkel a leggyakrabban találkozhatsz, de persze ezeken kívül még rengetegféle szimbólum létezik. Ne kockáztasd szállítmányod épségét! Rendelj tőlünk megfelelő áruvédelmi jelekkel ellátott, szuper masszív és tartós Strapa-dobozokat!