Az elmaradhatatlan térkitöltő: Tojáshab – recept a bélelésre (végy egy dobozt…)

Nem egy fincsi süti lesz a vége. Egy praktikus bélelőanyag a téma, mégpedig a profilozott (K 2546) térkitöltő habszivacs.
doboz térkitöltő strapa-doboz

Nem, most itt nem a nagyi citromos-tojáshabos pitéjéről lesz szó. Bár az is biztosan érdekes lenne.

Igazából egy praktikus bélelőanyagot mutatok most be, mégpedig a profilozott (K 2546) térkitöltő habszivacsot.

Honnan lehet ismerős? Próbatermek hangszigetelésére, valamint szerszámos és fegyvertáskák, fotós kofferek bélelésére is gyakran használják. Láttad már mozifilmen? Rémlik a tévéből vagy a youtube-ról, esetleg shorts-okból? Nem csoda!

Mire jó még a profilozott habszivacs térkitöltő?

A poliuretán (PU) egy nyitott szerkezetű, rugalmas műanyag származék, melyet többféle színben (pl. fehér, rózsaszín, kék) és számos fajsúlyban állítanak elő. A különböző változatok más és más területen kerülnek felhasználásra: bútoripar, épületszigetelés, járműipar, de a szörfdeszkák, görkorik gyártásánál is bevetik ezt az ezerarcú anyagot. Emellett a kényelmes habszivacs matracok zöme is ebből készül, ami szintén bizonyítja, hogy egy rendkívül formakövető, rugalmas textúráról beszélünk.

A poliuretánból készült tojásprofilú vagy „bütykös”, grafitszürke habszivacs az egyik leggyakrabban alkalmazott térkitöltő a csomagolástechnikában, amivel minden igényt kielégítő védőcsomagolás készíthető. Kb. 30 mm vastag, rendkívül rugalmas, kiváló tapadóképességű és minden formához tökéletesen illeszkedik. Nem csoda, hogy szuperül alkalmazható törékeny tárgyak csomagolásánál. Több méteres ívekben szerezhető be, mely egy éles szerszám segítségével könnyedén a kívánt méretre vágható.

térkitöltő strapa-doboz

Álljunk meg egy pillanatra. Egyáltalán miért van szükség a dobozok bélelésére?

A tökéletes csomagoláshoz nem csak az ideális méretű és kivitelű dobozok legyártására van szükség. Az áru biztonságos szállításához a megfelelő bélelőanyagok, térkitöltő és párnázó elemek kiválasztása és elhelyezése is létfontosságú. Gondolj csak bele! Ha a dobozban sok üres hely marad, a szállítmány elmozdulhat, az ütődések, rázkódások hatására sérülések keletkezhetnek. Ha pedig az áru nem érkezik meg épségben, az igen nagy probléma. Egy (költség)hatékony PU béleléssel mindez kiküszöbölhető!

Nem habozunk, habozunk!

A tojásprofilú térkitöltő habszivacs egyfajta „lengéscsillapítóként” funkcionál, mely a helyén tartja az árut, megvédi a portól, karcolódástól, ütődésektől és a lehetséges elcsúszástól.

Tökéletesen illeszkedik, 3D marógéppel pedig bármilyen formára, akár bonyolultabb, részletgazdagabb alakzatban is kivágható. A csomagolásba belehelyezett árura stabilan rásimul, így az biztosan nem mozdul el a helyéről!

térkitöltő strapa-doboz

Így nézne ki a tökéletes recept dobozbélelésre:

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • 1 db kartondoboz vagy faláda
  • 1 db megfelelő méretűre vágott, grafitszürke poliuretán habszivacs
  • Ragasztó ízlés szerint
  • Egy csipetnyi kreativitás és egy nagy adag szakmai hozzáértés

Végy egy dobozt. Persze csakis olyat, ami tökéletesen megfelel a céljaidnak. Ezután a belsejébe egy speciális ragasztóanyag segítségével óvatosan illeszt bele a bélelőanyagot.

Voilá! Máris elkészült a friss és ropogós, rázkódásbiztos csomagolásod érzékeny szállítmányodhoz.

Fontos tudnod azt is, hogy ez az anyag inkább könnyebb, maximum néhány kilogrammos tárgyak kipárnázásához ideális.

Kerámia szobrok, értékes művészeti alkotások, drága elektronikai készülékek és finom műszerek… ez csak néhány azok közül a dolgok közül, melyek csomagolásánál a tojáshab térkitöltő nélkülözhetetlen segítséget nyújt. Még mindig nehéz elképzelned, miről is van szó? Mutatok néhány gyakorlati példát habszivacsos bélelésre:

térkitöltő strapa-doboz
térkitöltő strapa-doboz