A réteg a lényeg!

A hullámkarton doboz az egyik legelterjedtebb csomagoláshoz használt anyag. Népszerűségét számos remek előnyének köszönheti. E, B, C, BC vagy BCC– 3,5,7 - mi ez a titkos kódrendszer? A cikkben eláruljuk neked.
csomagolás strapa-doboz

A hullámkarton doboz az egyik legelterjedtebb csomagoláshoz használt anyag szerte a világon.  A csomagolás népszerűségét elsősorban rugalmasságának, nagyfokú szilárdságának, környezetbarát jellegének és pehelysúlyának köszönheti. Tudtad, hogy feltalálása a 19. századi Albert L. Jones nevéhez fűződik? Nem? Nem is baj! Ez a cikkünk ugyanis nem erről fog szólni, hanem egy sokkal lényegesebb dologról. Mégpedig a hullámkarton lemezek vastagságáról. Mert mégis csak a réteg a lényeg!

Csomagolás dobozba: E, B, C,  BC vagy BCC– 3, 5, 7?

Ez nem valami titkos kódrendszer része. Hanem a különböző csomagoláshoz használt hullámkartonok tulajdonságainak leírására szolgáló jelölések. E, B, C, BC = a hullámprofilok leggyakoribb típusai. Ezek természetesen eltérő vastagsággal, vagy ha úgy tetszik, magassággal rendelkeznek.

A felsorolt fajták többsége három rétegből áll: két sima papírból, és egy hullámosított kartonlemezből. A „CB” a legvastagabb, (6,5 mm), az „E” a legvékonyabb mikro hullám (1 – 2 mm) változatot jelenti. Ezeket kombinálva 5, illetve 7 rétegű hullámkarton doboz előállítására is van lehetőség. BC, BE, EC, BCC… nem azért találkozol ilyen jelölésekkel, hogy megbonyolítsák az életed. Pont ellenkezőleg.

csomagolás strapa-doboz

Minél vastagabb a csomagolás, annál jobb? 

A válasz igen is, meg nem is. Szállításnál alapvető a csomagolás nyújtotta védelmi funkció. Minél vastagabb a hullámkarton, annál erősebb és strapabíróbb. Nem mindegy azonban, hogy mit szeretnénk becsomagolni. Egy háromrétegű, „E” profilú kartondoboz például kiválóan alkalmas kisebb, kevésbé súlyos termékek tárolásához, szállításához. Kis súlyú termék esetén felesleges vastagabb alapból készülő anyagot választanod, ami valószínűleg költségesebb is egyben.

A herendi vázától a nagy munkagépekig

De mi a helyzet akkor, ha mondjuk egy több tíz kilós szobrot vagy munkagépet kell becsomagolnunk, ami ráadásul még törékeny is? Ha egy ilyen nehéz tárgyat egy vékonyabb, gyengébb kartondobozba tennénk, komoly anyagi károk keletkeznének szállítás közben. Sőt, igazából már a termékek járműbe való bepakolása is óriási kihívást jelentene. Rendszerint a kockázat tovább nő, ha külföldre, esetleg a tengerentúlra kell az árut eljuttatni.

Ja, igen! Csomagolástechnika szempontjából az sem mindegy, hogy szárazföldön, vízen vagy a levegőben éri el végső rendeltetési helyét. Ezekről egy másik, a biztonságos csomagolásról szóló cikkünkben olvashatsz.

csomagolás strapa-doboz

Rázkódás, lengés, nyomódás és ütődés

Ezek szinte bármilyen szállítási módnál könnyedén előfordulhatnak. Ilyenkor érdemesebb tehát nagyobb teherbírású, súlytól függően 5, vagy akár 7 rétegű papírdoboz mellett döntened. A kifogástalan csomagolás hiányában történő sérülés minden esetben a Te felelősséged lesz.

csomagolás strapa-doboz

Az áruvédelem tehát kiemelten fontos, mely nagyban függ a csomagolóanyagtól, így a megfelelő típus és rétegszám kiválasztásától. Ezért a tökéletes doboz megtalálásához az első és legfontosabb lépés annak meghatározása, hogy mit szeretnél majd szállítani benne.

Nem kell egyedül döntened! Az ideális, céljaidnak leginkább megfelelő csomagoló doboz kiválasztásában a Strapa-Pack munkatársai készségesen állnak a rendelkezésedre! ?

csomagolás strapa-doboz

BETANÍTOTT MUNKÁRA FÉRFI MUNKATÁRSAT KERESÜNK

Dunaharaszti telephelyű csomagolóanyag gyártó cég férfi munkatársat keres betanított munkára azonnali kezdéssel
egy műszakos
munkarendbe.
Felkeltettük az érdeklődését?