Nem mindegyik egyforma! Hullámkarton típusok

Ha egy sima és egy hullámosított kartonréteget összeragasztunk, egy egészen egyedi anyagot kapunk: tartós, könnyű, strapabíró és költséghatékony. A titok a hullámosított rétegben rejlik, melyet a sima karton lapok közrefognak. Az egyes hullámkarton típusok viszont közel sem egyformák.
hullámkarton típusok strapa-doboz

Négyzetméterenkénti tömeg szerint megkülönböztetünk lágypapírt, lemezt és kartont. Hiába több a levegő, mint a papír, kivételes mechanikai tulajdonságainak köszönhetően a hullámkarton világszerte az egyik leggyakrabban használt csomagolóanyag.

Ami viszont már kevésbé egyértelmű tény, az az, hogy a hullámkartonnak nem csak egyféle verziója létezik. Ebben a cikkben a különböző hullámkarton típusok izgalmas világába kalauzolunk el Téged!

Tudtad?

  • A hullámkarton egy olyan környezetbarát anyag, amit világszerte a leggyakrabban hasznosítanak újra. Ez az arány az Európai Unióban évente több mint 84%.
  • Az újrahasznosított kartondoboz egy új doboz elkészítéséhez szükséges energia mintegy 24%-át takarítja meg.
  • 2004-ben Peter Ryan melbourne-i építésznek forradalmi ötlete támadt: egy lakhatásra teljes mértékben alkalmas házat tervezett és épített hullámkartonból.

Hullámkarton fajták profil/vastagság szerint

A – Mind közül ez a legvastagabb (~ 4,8-5 mm). Itthon ritkán találkozni ezzel a fajtával (valószínűleg a költségesebb előállítás miatt), de például Amerikában és Japánban elég népszerű szállítódoboz alapanyag törékeny tárgyakhoz. Vastagságából adódóan extra nagy ütéselnyelő képességgel rendelkezik, viszont nyomtatáshoz nem a legjobb választás.

B – (~ 2,5 mm) Masszív és remekül rakásolható, ezért az élelmiszeripar előszeretettel használja például konzervek csomagolásához. Marketing célokra is tökéletes, a vásárlás helyén kiállított (POP) display-k jellemzően ebből készülnek.

C – (~ 3,66 mm) Az egyik leggyakoribb fajta. Párnázó képessége kiváló, felülete könnyedén nyomtatható, ezért szuper szállítódoboz készülhet belőle, amin akár a cég logója, elérhetőségei is megjelenhetnek.

D – (= midihullám, ~ 2 mm) Ideális raklapon való rakásoláshoz.

E – (=mikrohullám, ~ 1,5 mm) Kisméretű csomagolódobozok, pizzás- és tortadobozok népszerű alapanyaga. De ha egy mókás pinatával szeretnél előrukkolni a gyerkőc szülinapi buliján, akkor is a könnyedén alakítható E-profilú hullámkartont érdemes választanod.

F – (mini hullám, ~ 1,1 mm) Kiskereskedelmi használatra, többek között cipők és kozmetikumok csomagolásához. Mivel vékony, egyedi nyomtatott dobozokhoz is nagyszerű.

Hullámkarton típusok – Milyen anyagokból készülhet?

Az alappapír, amiből a hullámkarton készül, meghatározza a termék tulajdonságait. Például minél több újrahasznosítási körön esett át, annál kevesebb természetes farostot tartalmaz és annál kevésbé masszív. A hullámkarton fajták a felhasznált alappapír szerint is csoportosíthatók. A kraftlíner (nátronpapír) extra nagy szakítószilárdságú, puhafából készül, felső rétege szulfátcellulóz. Ez a legerősebb és legkönnyebben nyomtatható alappapír típus. A testlíner (duplex) ettől némileg gyengébb, már papírhulladékot is tartalmaz, de így is rendkívül strapabíró.  További fajták: fluting, wellenstoff és srenc, ezeket a hazai papíriparban valamivel ritkábban használják kartondoboz gyártáshoz.

Nyilván a hullámkarton lapok, tekercsek méretében is mutatkozik különbség. Szín tekintetében alapvetően barna és fehér változatokról beszélhetünk, illetve oldalanként „felemás” is lehet (egyik barna, másik fehér). Mi szállítói doboozokat gyártunk elsősorban, de jó, ha tudod, hogy kasírozással és nyomtatással pedig bármilyen színű vagy mintájú papírdoboz gyártható.

Most, hogy a különböző hullámkarton típusok már nem teljesen ismeretlenek számodra, könnyebb lesz eldöntened, hogy pontosan milyen csomagolódobozra van szükséged.

Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés? Bátran fordulj hozzánk!

Szűcs Edit /dobozüzem vezető/ – +36 70 619-4080doboz@strapa-pack.hu