Az ellenállhatatlan E-hullámkarton

Ebben a cikkben egy népszerű és sokoldalúan felhasználható hullámkarton típusról olvashatsz. Vékony, mégis strapabíró, gyönyörűen nyomtatható és könnyedén hajtogatható. Ezért szeretik annyira ügyfeleink az E-hullámkartont! Ismerd meg jobban ezt a népszerű csomagolóanyag típust!
e-hullámkarton strapa-doboz

Ha egy TOP 10-es listát írnánk a mindennapi életünket megkönnyítő praktikus találmányokból, a hullámkarton biztosan előkelő helyen végezne. Előnyös tulajdonságainak talán a csomagolóipar veszi a legnagyobb hasznát. És Te is rengeteget profitálhatsz belőle, ha ezt a népszerű és sokoldalúan felhasználható hullámkarton típust választod. Olvasd végig a cikket, és tudj meg mindent az ellenállhatatlan E-hullámkartonról!

Hogyan készül?

Az óriási tekercsekben érkező kartonból a papírgyárban nedvesítés, hő és nyomás hatására, egy speciális gép segítségével hullám készül. Ezután egy búzakeményítő alapú ragasztót kennek a felületre, majd a maximális kötési erő érdekében az anyagot préselik. Ha a fedőréteg felkerült, kész a hullámkarton tábla, melyet a megrendeléseknek megfelelően méretre kell vágni. A többi innentől kezdve már a mi feladatunk: réselünk, bígelünk, stancolunk, hajtogatunk, tűzünk vagy ragasztunk, azaz megalkotjuk számodra a tökéletes csomagolódobozt.

A középső, hullámosított rétegek felelnek a teherbíró képességért, a fedőrétegeknek pedig a szilárdság kialakításában van meghatározó szerepük – így a doboz már szuperül rakásolható, remekül szigetel és védi a csomag tartalmát. Általában a nagyobb furatprofilú (vastagságú) hullámok jobb függőleges szilárdságot és párnázást tesznek lehetővé. A vékonyabb hullámokkal sokkal pontosabb, részletesebb és szebb grafikák nyomtathatók majd a késztermékre.

Lovagold meg a hullámokat!

Az E-hullámkartont mikrohullámnak is szokás nevezni. Persze ennek semmi köze a sütéshez! Minél vékonyabb az anyag, annál több a tárolóhely, és a csomagolás is könnyebb, mivel kevesebb papírra van szükség. A hullámok száma (jelen esetben méterenként kb. 300 db, ami azért nem kevés) közvetlenül befolyásolja a törésállóságot, a doboz szerkezeti merevségét, a hajtási műveletek pontosságát valamint a nyomtathatóságot. Az E-hullámkarton nagy mechanikai szilárdsággal rendelkezik, ellenáll az ütéseknek, rázkódásnak. Ugyanakkor szépen és egyszerűen nyomtatható illetve precízen hajtogatható. Ezért imádjuk! Szerényebb, ~ 1,5 mm-es vastagságával súlyosabb termékek szállításához nem igazán ajánlott, bár erre is létezik egy megoldás… B profilú hullámkartonnal kombinálva (=EB) már egy sokkal masszívabb és merevebb anyag jön létre, ami továbbra is kiválóan alkalmas a nyomtatáshoz.

Mi mindenre jó az E-hullámkarton?

Felhasználására tipikus példák a pizzás- és tortadobozok, irattartó papucsok, de kozmetikai– valamint gyógyszeripari termékek, üveg- és kerámia áruk csomagolásánál is óriási hasznát veheted. Merevítő/elválasztó lapként is nagyon jól funkcionál. Vékony kialakításának és extra rugalmasságának köszönhetően ideális olyan kisebb méretű dobozok gyártásához, melyeket össze kell hajtogatni. Tudtad? A japán videójáték-gyártó óriáscég, a Nintendo is felismerte az E-hullámkartonban rejlő páratlan lehetőségeket – Switch konzolukhoz Nintendo Labo néven többféle karton szett (Toy-Con) is kapható, melyekből a gyerkőcök vagy a játékos kedvű felnőttek működő zongorát, motorbiciklit, horgászbotot vagy akár egy robotot is építhetnek.

Megjött a kedved egy kis „csináld magad” projekthez?

ITT találsz további kreatív ötleteket!

Ha pedig kartondobozt rendelnél akár szabvány, akár teljesen egyedi méretben,

keresd a Strapa-Pack profi szakértői csapatát!