Dobozkészítés: ne a tűzzel, hanem a tűzőgéppel játssz!

A dobozgyártás folyamatának utolsó fázisa a dobozok összeillesztése, megerősítése. Ennek egyik népszerű módszere a tűzés, vagyis, amikor nagyméretű kapcsokkal rögzítjük a dobozt. Melyek az előnyei ennek a technikának? Hogyan történik a Strapa-Packnál a dobozok tűzése?
dobozkészítés tűzéssel strapa-doboz

A hajtások mentén kimetszéssel, bígeléssel létrehoztuk a formát. Szuper, úgy tűnik, minden megvan. Vagy mégsem? Ha csak simán összehajtogatnánk az így legyártott kartondobozt, az tutira seperc alatt szétesne.  A dobozkészítés utolsó lépéseként szükség van valamilyen rögzítő technika alkalmazására!

A dobozok rögzítési módjai

A ragasztás népszerű módszer a szakítószilárdság növeléséhez. Ez a Strapa-Packnál kétféleképpen történik: ipari ragasztópisztoly (hot-melt, azaz szintetikus kaucsuk) vagy félautomata, hengeres ragasztógép segítségével. Tűzés során egy speciális masina néhány másodperc alatt ellátja a dobozt a megfelelő számú kapoccsal. Persze ehhez is szükség van némi kézi, manuális munkára, de még így is extra gyors és rendkívül precíz technika.

Érdemes még szót ejtenünk az önzáró dobozokról – habár kicsit költségesebb csomagolásipari termékről beszélünk, ennél a típusnál nincs semmilyen plusz pepecselés, csak be kell hajtogatni a füleket.

TFL: gyakran tűzzük!

A tető-fenék lapolt dobozok rögzítését a leggyakrabban tűzéssel oldjuk meg. Ezek a legegyszerűbb és legolcsóbb dobozfajták, gyártásukhoz nincs szükség strancszerszámra – ezért egyben olcsó alternatívát jelentenek. 3, 5 és 7 rétegű hullámkartonból szintén készülhet TFL doboz. Egyetlen darabból áll, az alján és a tetején szárnyak találhatóak. Mint minden kartondobozunknál, ennél is barna illetve fehér alapszínek közül választhatsz, valamint tetszőleges nyomtatással (1 vagy 2 színnel kivitelezve) is kérheted.

Ipari tűzőgép: nem olyan, mint az otthoni

Ez jóval nagyobb és súlyosabb annál, mint amit otthon a papírlapok összetűzéséhez használsz! Ja, meg amúgy teljesen máshogy néz ki. 45 fokos szögben, hosszanti és keresztirányban egyaránt képes dolgozni. Hivatalos megnevezése egyébként elektropneumatikus karos doboztűző gép, ha szeretnél még jobban utána nézni ennek a masinának. Cirka 200 kg-ot nyom, szóval nem igazán lehet ide-oda pakolgatni… Viszont hihetetlenül praktikus segítség, amennyiben célunk a gyors és minőségi munkavégzés – akár a 7 rétegű, brutálvastag hullámkarton lapon is könnyedén áthatol, mint forró kés a vajon.

Dobozkészítés: Ragasztás vs. kapcsok – melyik a jobb?

A rögzítéshez általában a ragasztás az előnyben részesített módszer, mivel a legtöbb esetben nagyobb szilárdságot biztosít. Legalábbis, sokan ezt gondolják. A ragasztó azonban csak a két kartonréteget fogja össze. Ezzel szemben az „öltések” átjutnak a doboz szerkezetén, ezzel garantálva az extra stabilitást. Az olyan csomagoknál, melyek várhatóan magas páratartalomnak vagy nagy hőmérséklet-ingadozásnak lesznek kitéve, a ragasztó néha „lutri” megoldás: vagy elengedi idővel a dobozt, vagy szerencsénk van, és megtartja (természetesen ez a ragasztó minőségétől, fajtájától is függ).

Dobozkészítés, ahogyan Te szeretnéd! Tűzött, ragasztott, önzáró – kínálatunkban mindhárom típust megtalálod.

Ha >> jó fej, korrekt, profi << csomagolástechnikai szakértőre van szükséged, válaszd a Strapa-Pack lelkes és elhivatott csapatát.

Vegyük fel a kapcsolatot!

Ha pedig kartondobozt rendelnél akár szabvány, akár teljesen egyedi méretben,

keresd a Strapa-Pack profi szakértői csapatát!