A dobozgyártás fontos mozzanata: a stancolás

Az egyszerű „szögletes” kartondoboz van, hogy nem elég. Ha például azt szeretnéd, hogy az italos- vagy ajándékdobozt egy vagy akár több csinos kis ablakocska díszítse, a stancolás kihagyhatatlan lépés. De hogy mi ez pontosan? A cikkben mindenre fény derül!
stancolás strapa-doboz

A kartondoboz – néha nagyon uncsi tud lenni!

Lekerekített élekre van szükséged?

Vagy azt szeretnéd, hogy az italos dobozt egy csinos kis ablak díszítse?

Mindezekhez a stancolás kihagyhatatlan lépés!

Te is imádod a mézeskalácsot?

Kicsit olyan ez, mint karácsonykor a mézeskalács kiszaggatása. Adott egy erre alkalmas szerszám, jelen esetben egy úgynevezett stancszerszám, ami formára vágja a hullámkartont. Nincs ebben semmi ördöngösség, ilyen egyszerű a dolog! Tömören megfogalmazva a stancolás tehát nem más, mint a doboz alakjának kivágása.

Egy kis érdekesség: eredetileg cipészek alkalmazták először ezt a technikát a 18. században. Ahogyan az a fifikás találmányokkal lenni szokott, később más iparágak is átvették a módszert, meggyorsítva és hatékonyabbá téve a különböző munkafolyamatokat.

Hogyan készül a stancszerszám?

Először is szükség van egy digitális, 100%-ban méretpontos tervrajzra, melyet egy számítógépes (CAD) programmal készítünk el. Ha ez megvan, következik a gyártás, egy CNC vezérlésű gép segítségével. A hajlított kések egy fakeretbe kerülnek rögzítésre. Ha olyan egyedi dobozt szeretnél, amit előtted korábban még nem rendeltek, a szerszám elkészítésének költségét bele kell kalkulálnod a büdzsébe. Jó hír, hogy ezt csak egyszer kell megfizetned – utána már folyamatos gyártást tudunk biztosítani számodra!

Kicsit bővebben a csodagépekről

A legelterjedtebb stancológép az úgynevezett hengerstanc. Nekünk is van egy ilyen gépünk, amit nagy becsben tartunk. Működésének lényege, hogy a hullámpapírlemez és a szerszám két henger között gördül át, mely során – a nyomásnak köszönhetően – kialakul a kívánt forma. A plotterrel, avagy csúcstechnológiás digitális vágóasztalunkkal is szuperül meg tudjuk oldani a stancolást, a réselést és a bígelést. Imádunk ezzel a géppel dolgozni, mert hihetetlenül gyors és pontos – meg azért is, mert nagyon menőn néz ki a „magától mozgó” robotkar. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a nyomtatás és a forma kivágása egy lépésben történik – ezt hívjuk inline stancolásnak, melyet leginkább a látványosabb fogyasztói csomagolások elkészítésénél szoktak alkalmazni a nyomdák.

Stancolás, bígelés, perforálás – tök más a három fogalom

Laikusként könnyű összekeverni ezeket a fogalmakat, hiszen mindháromnál a kartondoboz (munkaív) előkészítéséről van szó. A stancolást már tisztáztuk: ez nem más, mint a kívánt forma kivágása a kartonból. A bígelés legalább ennyire fontos: a gép a papírt meghatározott helyen, egy keskeny csíkban benyomja. Erre azért van szükség, hogy a hajtásvonalak ne úgy nézzenek ki, mint amit egy 7 éves kisgyerek eszkábált technikaórán. Megint más tészta a perforálás, amikor az anyagba apró lyukak kerülnek, hogy az letéphető legyen. Ja, meg még itt van a riccelés, bár ennek már nem sok köze van a dobozgyártáshoz. Így készülnek az öntapadós fóliák: leheletfinom bemetszést ejtenek a papíron, így az öntapadós rész könnyedén eltávolítható.

Gratulálunk! A cikk végére mondhatni valódi „stancmesterré” váltál…

Legalábbis, elméletben mindenképpen. 

Ha profikra bíznád egyedi dobozod elkészítését, ránk számíthats

Ha pedig kartondobozt rendelnél akár szabvány, akár teljesen egyedi méretben,

keresd a Strapa-Pack profi szakértői csapatát!

BETANÍTOTT MUNKÁRA FÉRFI MUNKATÁRSAT KERESÜNK

Dunaharaszti telephelyű csomagolóanyag gyártó cég férfi munkatársat keres betanított munkára azonnali kezdéssel
egy műszakos
munkarendbe.
Felkeltettük az érdeklődését?