Harap, karmol, csíp?! Mitől veszélyes a veszélyes áru?

Egyre szélesebb azoknak a termékeknek a köre, melyeket veszélyes áruként tartanak nyilván. Csomagolás és szállítás során is nagyon szigorú előírások vonatkoznak rá és Rád. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a szabályok akár évente is változhatnak. Ilyenkor igazán nagy szükség van egy profi szakértőre!
veszélyes áru strapa-doboz

Természetesen egyikről sincs szó. Veszélyességük elsősorban abból fakad, hogy a környezetre és/vagy az élő szervezetekre nézve károsak.

Ez jelenthet például robbanás- vagy tűzveszélyt, de a maró, mérgező hatású anyagokat, termékeket is ide soroljuk. Hogy érthetőbb legyen, néhány tipikus gyakorlati példa veszélyes árura: festék és oldószer, gyógyszer, aeroszolok, öngyújtó és gyufa, növényvédő szer és műtrágya.

Lehet, hogy a Te terméked is ilyen?

Vannak azonban olyanok is, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy ebbe a kategóriába tartoznak: például alkohol, illatszerek, körömlakkok, és minden, akkumulátorral működő elektronikai cikk… a sort még hosszasan folytathatnám. Szállítás során sem mindig egyértelmű a dolog, így a büntetés elkerülése miatt (is) érdemes utána járnod annak, milyen előírások vonatkoznak Rád.

veszélyes áru szállítás strapa-doboz

„Veszélyes játék” a veszélyes áru szállítás

Törvények és jogszabályok írják elő, hogyan is kell cselekedned, nyilván szállítási módtól függően. A külföldi rövidítések jelentésének kifejtésével senkit sem fárasztanék. Lássuk, csak a lényeget.

1# Közúti szállítás: ADR

2# Vasúti fuvarozás: RID

3# Belvízi közlekedés: ADN

4# Tengeri szállítás: IMDG Kódex

5# Légi szállítás: ICAO TI/ IATA DGR

A fenti szabályzatok akár évente is változhatnak, így nagyon képben kell lennünk! És mi, a Strapa-packnál képben vagyunk. A cégtől többen is rendszeresen részt veszünk veszélyes áru csomagáláshoz nélkülözhetetlen nemzetközi szakmai képzéseken.

veszélyes áru szállítás strapa-doboz

Hatóságok és a csomagolás

Az első és legfontosabb: a veszélyes áruk csomagolása minden esetben csak a hatóságok (Műszaki Biztonsági Felügyelet) által alkalmasnak minősített csomagolóanyagokkal történhet.

A jelölések, nem-csomagolási szakember számára furcsán hangzó, szakmai kifejezéssel élve, bárcák hiánya is komoly bírságokat vonhat maga után. Ezeken szerepelnie kell többek között a veszélyességi szimbólumoknak, az UN számnak (= anyagazonosító), a tisztasági fokozatnak és a használatra vonatkozó megjegyzéseknek is. Legtöbbször egyéb, kiegészítő címkékre is szükség van. (pl. korlátozott mennyiség, nedvességtől óvandó, kombinált csomagjelzés… stb.)

veszélyes áru szállítás strapa-doboz

Különböző csomagolási csoportok (I., II. és III.) vannak, attól függően, hogy mennyire minősül veszélyesnek az áru. Így a csomagolástervezés sem kis feladat. Ezt egyébként szintén fel kell tüntetni a szállítmányon. Magát a járművet is jelölni kell a megfelelő táblával… ez már sok(k), gondolhatnád. De még közel sem minden. Veszélyes áru nyilatkozatra is szükséged lesz. A sofőrnek pedig a szokásos okmányokon túl ADR oktatási bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell.

Csak körülbelül vázoltam fel, mennyi mindenre kell odafigyelni, ha veszélyes árut szeretnénk szállítani. Ha végképp nem boldogulsz, és nem szeretnéd kockáztatni az akár több milliós nagyságrendű büntetést, akkor érdemes szakértő segítségét kérned.

Mi, a Strapa-pack munkatársai készségesen segítünk majd Neked a veszélyes áru szakszerű csomagolásával és a megfelelő dokumentumok, nyilatkozatok elkészítésével kapcsolatosan.

További képek és információk veszélyes áru csomagolásról.

veszélyes áru szállítás strapa-doboz