Kukac a dobozban

Hacsak nem szivacslabdákat szeretnél szállítani, a legtöbb esetben nélkülözhetetlen a bélelő- és térkitöltő anyagok használata. Az áruvédelem olyan létfontosságú kérdés, melyben nem szabad hibáznod! Ebben a cikkben három kis térfogattömegű, praktikus és költséghatékony bélelőanyagot mutatunk be, melyek szavatolják a biztonságot.
térkitöltő anyag strapa-doboz

Élő csali szállítás? Netán hanyag élelmiszer raktározás? Szó sincs róla!

De akkor hogyan kerül a kukac a dobozba?! Ebből a cikkből megtudhatod!

Egy másik cikkünkben már megismerkedhettél egy praktikus bélelőanyaggal, a tojásprofilú habszivaccsal. Mivel a téma sokkal több figyelmet érdemel, így ebben az írásban további három izgalmas és hasznos térkitöltő anyagot fogok bemutatni.

BÉLELÉS NÉLKÜL NINCS CSOMAGOLÁS – IGAZ EZ?

Gyakran adódik olyan helyzet, hogy érzékeny, törékeny árut kell becsomagolnunk, vagy legalábbis olyat, aminél megvan az esély arra, hogy az ütődések és rázkódások hatására valamilyen sérülést szenvedhet el. Ilyenkor kerülnek képbe a bélelőanyagok, mint az áruvédelem fontos eszközei.

Ha csak hanyagul „bedobunk” egy porszívót vagy egy üvegvázát egy kartondobozba, szinte biztosak lehetünk benne, hogy az nem fog egy darabban megérkezni. Ezért van szükség a megfelelő térkitöltő anyag alkalmazására. Erre többféle formájú és összetételű alternatíva áll a rendelkezésünkre.

térkitöltő anyag strapa-doboz
Magas értéket képviselő, érzékeny műszaki cikkek csomagolásánál fokozottan fontos a bélelés.

MI AZ A KUKAC?

A csomagolástechnika szakmai berkein belül kukacnak nevezzük a térkitöltő chips-et. Mellesleg az extrudált kukoricapehelyre – kukira – , és a pillecukorra is nagyon hasonlít.

Kezdetben előállításukhoz kizárólag habosított polisztirolt (EPS) alkalmaztak, de egyre inkább előtérbe kerülnek a növényi keményítőből készülő, lebomló, környezetbarát BIO anyagok. Ezek mesterséges összetevőket egyáltalán nem tartalmaznak, így felhasználás után 100%-ban komposztálhatóak.

A térkitöltő chips-ek szinte bármilyen méretű és kialakítású áru csomagolásához ideálisak, formától és sűrűségtől függően. Ezek a szuper bélelőanyagok nem csak kukacra emlékeztető kivitelben léteznek. Van olyan, amelyik egy „S” betűt formál, és akad olyan is, amelyik 8-as alakzatban kapható.

térkitöltő anyag strapa-doboz

EGY RÉGI ISMERŐS: A HUNGAROCELL

Az elektronikai cikkek csomagolásnál és szigetelőanyagként is gyakran használt hungarocell (vagy nikecell) szintén habosított, azaz expandált polisztirolból készül. A hungarocell bélelésnek köszönhetően a termék nem érintkezik a kartondoboz falával, ezért magas fokú mechanikai védelmet nyújt a szállítás során. A nikecellt tömbökben szoktuk beszerezni, melyet a megfelelő méretre szabunk a papírdoboz és a termék paramétereinek megfelelően.

A prémium minőségű, kézzel készített hi-fi rendszerek gyártásával foglalkozó Heed Audio termékei jó példák a magas értéket képviselő, érzékeny műszaki cikkek csomagolására.  A hungarocell még a sérüléseknek extrém módon kitett kartondoboz sarkok kitöltésére is tökéletes választás.

térkitöltő anyag strapa-doboz
Csúcstechnológia a legnagyobb biztonságban.

TÉRKITÖLTŐ ANYAG : A POLIETILÉN HAB

Szintén a polimerek családjába tartozó, hőre lágyuló műanyag fajta térkitöltő anyag, mely újra feldolgozható és felhasználható. A kis súlyú, durvacellás PE hab rugalmas anyag, mellyel tökéletes alátámasztást lehet elérni. Kiválóan ellenáll a nedvességnek és a különböző erősségű ütődéseknek, így az egyik leggyakrabban használt csomagolóanyag törékeny műszaki termékeknél. A polietilén tömb egy egyedi, habkimetsző szerszámmal kerül kialakításra.

térkitöltő anyag strapa-doboz
térkitöltő anyag strapa-doboz