Minősített kartondoboz gyártás: érzékeny vagy veszélyes az áru? Nyugi, értjük a dolgunkat!

Érzékeny, törékeny vagy veszélyes áru esetében érdemes gondosan odafigyelni a csomagolásra. Sőt, bátran kijelenthetjük, hogy a csomagolástechnika egyik legtöbb kihívással járó területe a veszélyes áruk szállítói csomagolása. Gond egy szál se! Értjük a dolgunkat és a szükséges vizsgákkal is rendelkezünk.
kartondoboz-gyártás strapa-doboz

Kartondoboz gyártás a legszigorúbb követelményeknek megfelelően!

Veszélyes áruk szállítása során kizárólag olyan csomagolóanyagok alkalmazhatók, melyeket az ENSZ, ENSZ, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezete jóváhagyott. Ha az áru kijut a csomagolásból, kiömlik, kifolyik vagy kiborul, az óriási károkat tud okozni a külső környezetben, nem utolsósorban az emberekre, más élőlényekre is komoly veszélyt jelent.

Rövid fogalom magyarázat: veszélyes árunak tekinthetőek az olyan tárgyak, anyagok, melyek – tárolás vagy szállítás során – nagy kockázatot jelentenek az egészségre, biztonságra nézve. Érdekesség, hogy rengeteg olyan termék, amit nap mint nap használunk, ebbe a kategóriába tartozik – például a mobiltelefon akkumulátora vagy az aeroszolos tejszínhab is veszélyes árunak minősül.

Nyugi, nem kell aggódnod, UN minősített dobozainkat úgy terveztük, hogy azok az I., II. és III. csomagolási csoport kritériumainak teljes mértékben eleget tegyenek! A veszélyes árut jelző bárcákat, címkéket is biztosítjuk. 

Bennünk megbízhatsz! Kartondoboz gyártás különleges elvárásoknak megfelelően

Bizonyos árufajták, például gyúlékony, mérgező vagy maró anyagok szállítása tehát speciális csomagolást igényel…

Azonban nem mi döntjük el, hogy egy-egy csomagolás megfelel-e az adott veszélyes áru típus szállítására. Az általunk gondosan legyártott csomagolóanyagokat bizony komoly engedélyeztetési eljárásoknak kell alávetnünk. A teszteket a Műszaki Biztonsági Felügyelet végzi, mely számos területre kiterjed. Vizsgálják többek között a csomagolás víz adszorpciós képességet, szilárdságát és terhelhetőséget (ejtő vizsgálat, halmozhatóság, szivárgás- és nyomásállóság… stb.). Cégünk, a Strapa-Pack Kft. ISO 9001:2015 tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy folyamatosan, valamennyi ügyfelünk számára nemzetközi színvonalú minőséget biztosítunk. Ez alól a veszélyes áruk szállítására vonatkozó, extra szigorú követelményeknek megfelelés sem képez kivételt!

UN minősítő jelölés: nem csupán értelmetlen számok és betűk sorozata

Ha mindent rendben találnak, nagy az öröm, a csomagolóanyagra pedig rákerül egy UN „pecsét” és egy iszonyatosan hosszúnak tűnő számsor. Ebből azért elég sok infó kihámozható: megtudhatod például azt, hogy milyen anyagból készült a csomagolás (első szám+betűjel; hullámkarton dobozoknál 4G vagy 4GV), milyen veszélyességi osztályok esetén alkalmazható (X, Y vagy Z), valamint mekkora a megengedett bruttó tömeg vagy fajsúly.

Nézzünk egy példát: 4G/X43/S/22/HUN/92181

Egy hullámkarton csomagolásról van szó (4G), magas veszélyességi szint – I., II. és III. csomagolási csoportnak felel meg (X), a megengedett maximális bruttó súly 43 kg. A csomagolás szilárd árut tartalmaz (S), és 2020-ban (20 – a gyártási év utolsó két számjegye), Magyarországon készült (HUN). Végül, a példában szereplő 92181-es számsor az igazolást végző ügynökség vagy gyártó kódját jelöli. Így már azért érthető, ugye?

Ha olyan kartondobozba csomagolod termékeidet, melyen nincs hitelesen feltüntetve az UN minősítő jelölés, büntetésed akár több millió forint is lehet. Mindenképpen az árunak és a szállítási módnak megfelelő, minősített csomagolóanyagot válassz!

Figyelem! Az ISO 16106-os nemzetközi szabvány 2020 márciusában frissült. De Neked erről nem kell tudnod, hiszen a doboz gyártás és csomagolás során helyetted gondoskodunk a biztonságos veszélyes áru szállításról!