Doboz méretek

doboz-méretek-1

A doboz mérete az egyik kulcskérdés, amikor termékünk csomagolását, szállítását tervezzük. Gondolhatnánk, hogy egyszerű, hiszen megadjuk a termékhez passzoló 3 méretet és meg is van.   Fontos, hogy a megfelelő sorrendben tüntessük fel a méreteket rendeléskor, mégpedig Hosszúság x Szélesség x Magasság. Egy kis segítség, hogy biztosan kiküszöböljük a tévedések lehetőségét:  

  • Hosszúság = a hosszabb rész nyitásnál,
  • Szélesség = a hosszra merőleges oldal,
  • Magasság = a doboz aljától a doboz tetejéig, vagyis a nyíló részig tart.

 

Szabványdoboz méretek

A szabvány arra vonatkozik, hogy milyen meghatározott méretei vannak a leggyakrabban használt dobozoknak… de ez nem mindig a megfelelő méret.

FEFCO

A FEFCO, vagyis a Hullámkarton Gyártók Európai Szövetsége által létrehozott egységes kódrendszer a leggyakoribb doboztípusokat, dobozszabatokat tartalmazza. Ez egy egyszerű (és nagyszerű) szabványrendszer, ahol a szabvány kódrendszer számai elárulják a csomagolóeszköz alaptípusát, stílusát, stb., viszont a méretre vonatkozóan NEM adnak meg információkat. Ez teljesen testre szabható (az arányokat leszámítva).

EUR raklap szabvány doboz

Ismertek még az EUR raklap szabványos dobozok. A dobozok méretét úgy határozták meg, hogy pontosan kiadják a raklap méretét. A kicsi dobozméretektől, egészen a raklapnyi nagyságú dobozokig van lehetőség választani a fix méretek közül.

Minősített doboz méretek

A minősített dobozokat veszélyes áruk csomagolására és szállítására használják. Rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a csomagolóanyag anyagára, típusára, méretére és töltöttségi fokára. Tehát ebben az esetben csak meghatározott méretű dobozok közül lehet választani, amelyeknek különböző teherbírásuk van.

Mi minden előírásnak megfelelő csomagolás tervezésében és kivitelezésében segítségedre lehetünk.

doboz-méretek